Treceți la conținutul principal

Cina

Am avut ocazia de a studia puțin felul în care mănâncă francezii pe care i-am cunoscut în ultimele săptămâni. Nu spun că felul lor de viață se aplică și-n marile orașe ori că în toată Franța e la fel. Spun doar ce am observat în Charente. Oamenii își respectă orele de masă și mesele în sine. Mănâncă simplu dar foarte gustos și variat și se țin de un anumit tipic. La micul dejun, ceva dulce (croissant, o tartă, toast cu unt și gem), poate o cafea și suc de fructe, de obicei de portocale. Nu m-aș putea obișnui cu asta, dulcele și dimineața nu-s două lucruri care merg bine împreună în mintea mea și-n fizicul meu-nici atât.
Cinele se desfășoară după același tipic însă poate porțiile sunt mai mici iar salata din deschidere poate fi înlocuită cu un fruct – grapefruit, portocală, poate căpșuni, în funcție de sezon. Oamenii se respectă pe ei înșiși respectându-și felul de a mânca, pe care-l păstrează de când se știu. Rar își permit derogări iar gustările dintre mese le sunt îngăduite doar copiilor. Nu au o părere bună despre fast food și nici după ideea de supermarket nu se omoară (supermarketurile închid devreme în cursul săptămânii, foarte devreme sâmbăta iar duminica nici nu deschid).
Am învățat ceva bun și din asta. Am învățat binele se găsește și-n simplitate, că el nu are nevoie de podoabe și că simplitatea poate fi bogată și variată cu condiția să fii deschis spre asta. Să fiți sănătoși.
Acum vă propun să vizionați o rețetă populara specifică cinei:
O altă rețetă specifică este supa de gulli:

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Omletă în stil franțuzesc

Omletă în stil franțuzesc – începeți ziua cu un mic dejun minunat! Astăzi vă prezentăm o rețetă de omletă în stil franțuzesc. Această omletă este foarte gustoasă, originală și consistentă. Ingredientele alese sunt combinația perfectă pentru un mic dejun sănătos și gustos. Atât cei mici, cât și cei adulți vor adora această omletă, ce le v-a ridica buna dispoziție de dimineață. Vă voi prezenta rețeta pe pași: Într-o tigaie cu ulei încins prăjiți ceapa tăiată mărunt, apoi adăugați și roșia tăiată cubulețe. Bateți ouăle, sărați-le, și turnați-le în tigaie. Lăsați să se prăjească 2 minute. Tăiați pâinea bucăți dreptunghiulare și adaugați-o peste omletă. Presărați cașcavalul ras, acoperiți cu un capac și când observați că s-a topit cașcavalul opriți focul. Savurați cu plăcere! Puteți urmări această rețetă în materialul de mai jos:

Parisul - orașul mereu tânăr

Este doar un singur semn rutier „STOP” în tot Parisul. El este situat la eşirea unei întreprinderi de construcţii, din docul Saint-Exupéry, în arondismentul  al 16-lea. Parisul este denumit „oraş al luminilor” (La Ville-Lumière). Acest nume vine de la reputaţia sa ca centru de educaţie şi idei, în perioada Iluminismului. Numele a căpătat un sens mai literal când Parisul a devenit unul dintre primele oraşe europene care a adoptat iluminarea stradală cu gaz. 20% de francezi locuiesc în regiunea pariziană. Sunt mai mulţi bretoni (locuitori nativi a regiunii franceze Bretania) în Paris decât în Bretania. Cel mai vechi pod din Paris este numit „Pont Neuf” , ce se traduce ca „Pod Nou” .  Jim Morrison, Oscar Wilde şi Chopen au fost înmormântaţi la cimitirul Pere Lachaise din Paris. Cimitirul Père Lachaise din Paris este probabil cea mai mare colecţie de oameni talentaţi din lume care au fost înmormântaţi aici. Père Lachaise pretinde a fi cel mai vizitat cimitir...

Ratatouille la cuptor

RATATOUILLE LA CUPTOR   Aceasta este o mâncare țărănească franțuzească care a devenit celebră cu ajutorul unui desen animat care îi poartă numele. Se aseamănă cu ghiveciul care îl preparăm vara din legume de sezon. Sper să vă placă tehnica de pregătire a acestei rețete și să o pregătiți cu plăcere. Vă doresc să aveți în continuare o zi cât mai gustoasă și poftă bună! INGREDIENTE: 1 dovlecel mare sau 2 dovlecei mici 1 vânătă mare sau 2 medii 3-4 roșii Oregano Ulei de măsline Sare și piper negru PENTRU SOS: 3-4 roșii decojite și tăiate cubulețe sau 200 – 300 gr. roșii în conservă sau suc de roșii 2-3 căței de usturoi 3-4 frunze de busuioc proaspăt (sau ½ linguriță busuioc uscat) 1 lingură – ulei de măsline Sare și piper negru MOD DE PREPARarE: Încinge o tigaie la foc mediu. Toarnă puțin ulei de măsline după care adaugă roșiile decojite și tăiate cubulețe, de asemenea poți pune roșii în conservă sau suc de roșii. Adaugă deasupr...