Un prânz sau o cină traditionala din Franta cuprinde:
Entreul (l’entree)
Felul principal (le plat principal)
Branza (le fromage)
Desert (le dessert)
Duminica se obisnuieste ca familia sau prietenii sa fie invitati la masa de pranz. De obicei, se ajunge la ora 1 dupa masa si de multe ori nu se pleaca decat pe la ora 4 sau 5. Cand se invita prietenii, intotdeauna se servesc bauturi aperitiv inainte de pranz, iar dupa desert se ofera cafea si bauturi digestive.
Bauturi Aperitiv (L’aperitif)
Invitatiilor li se ofera de obicei posibilitatea de a-si alege singuri bautura aperitiv. Este preferata o bautura pe care francezii o denumesc Kir si care este de fapt un amestec de vin alb cu sirop de coacaze. Exista si Kir Royale, insa in acest caz se inlocuieste vinul alb cu o sampanie frantuzeasca. In sudul Frantei este foarte popular Pastis, o bautura alcoolica pe baza de anason. Sampania se serveste cu ocazia unor evenimente speciale ca apertiv sau la desert.
Entreul ( L’entrée)
Rece sau cald sau chiar un mix de entreuri calde si reci: hors d’oeuvre ( mici salate si/sau legume) si charcuterie (diferite tipuri de sunca, salam sau pate)
Felul principal (Le plat principal)
Felul principal traditional, servit fie la pranz, fie la cina consta din carne, uneori peste si garnitura cu 1-2 tipuri de legume. Gigot (pulpa de miel sau oaie) si Rosbif ( friptura de vita) sunt feluri clasice servite cu cartofi sau fasole verde.
Se obisnuieste sa se serveasca o salata verde intre felul principal si platoul de branza.
Branza ( Le fromage)
Platoul de branza include cel putin 3-4 feluri de branza ( camembert, Roquefort si Brie).
Branza se serveste fara paine, folosind evident furculita si cutitul si este acompaniata intotdeauna de un pahar de vin rosu.
Desertul (le dessert)
Desertul este obligatoriu!… Deserturile frantuzesti sunt relative usoare comparative cu cele specifice altor tari si pot fi : tarte cu mere, fructe de padure sau o prajitura/tarta de ciocoata , spuma de ciocolata ( mousse au chocolat).
Cafea (le cafe)
De obicei, se serveste un espresso tare dupa desert, iar dupa cafea se ofera o bautura digestiv gen Armagnac sau Cognac.
Indiferent cand cititi acest post, sper ca sunteti macar un pic interesate de bucataria si meniurile frantuzesti, asa ca va doresc inspiratie si…
Bon Apetit!
Comentarii
Trimiteți un comentariu