Treceți la conținutul principal

Prânzul

Un prânz sau o cină traditionala din Franta cuprinde:
Entreul (l’entree)
Felul principal (le plat principal)
Branza (le fromage)
Desert (le dessert)
Duminica se obisnuieste ca familia sau prietenii sa fie invitati la masa de pranz. De obicei, se ajunge la ora 1 dupa masa si de multe ori nu se pleaca decat pe la ora 4 sau 5. Cand se invita prietenii, intotdeauna se servesc bauturi aperitiv inainte de pranz, iar dupa desert se ofera cafea si bauturi digestive.
Bauturi Aperitiv (L’aperitif)
Invitatiilor li se ofera de obicei posibilitatea de a-si alege singuri bautura aperitiv. Este preferata o bautura pe care francezii o denumesc Kir si care este de fapt un amestec de vin alb cu sirop de coacaze. Exista si Kir Royale, insa in acest caz se inlocuieste vinul alb cu o sampanie frantuzeasca. In sudul Frantei este foarte popular Pastis, o bautura alcoolica pe baza de anason. Sampania se serveste cu ocazia unor evenimente speciale ca apertiv sau la desert.
Entreul ( L’entrée)
Rece sau cald sau chiar un mix de entreuri calde si reci: hors d’oeuvre ( mici salate si/sau legume) si charcuterie (diferite tipuri de sunca, salam sau pate)
Felul principal (Le plat principal)
Felul principal traditional, servit fie la pranz, fie la cina consta din carne, uneori peste si garnitura cu 1-2 tipuri de legume. Gigot (pulpa de miel sau oaie) si  Rosbif ( friptura de vita) sunt feluri clasice servite cu cartofi sau fasole verde.
Se obisnuieste sa  se serveasca o salata verde intre felul principal si platoul de branza.
Branza ( Le fromage)
Platoul de branza include cel putin 3-4 feluri de branza ( camembert, Roquefort  si Brie).
Branza se serveste fara paine, folosind evident furculita si cutitul si este acompaniata intotdeauna de un pahar de vin rosu.


Desertul (le dessert)
Desertul este obligatoriu!… Deserturile frantuzesti sunt relative usoare comparative cu cele specifice altor tari  si pot fi : tarte cu mere, fructe de padure sau o prajitura/tarta de ciocoata , spuma de ciocolata ( mousse au chocolat).
Cafea (le cafe)
De obicei, se serveste un espresso tare dupa desert, iar dupa cafea se ofera o bautura digestiv gen Armagnac sau Cognac.

Indiferent cand cititi acest post,  sper ca sunteti macar un pic interesate de bucataria si meniurile frantuzesti, asa ca va doresc inspiratie si…
Bon Apetit!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Omletă în stil franțuzesc

Omletă în stil franțuzesc – începeți ziua cu un mic dejun minunat! Astăzi vă prezentăm o rețetă de omletă în stil franțuzesc. Această omletă este foarte gustoasă, originală și consistentă. Ingredientele alese sunt combinația perfectă pentru un mic dejun sănătos și gustos. Atât cei mici, cât și cei adulți vor adora această omletă, ce le v-a ridica buna dispoziție de dimineață. Vă voi prezenta rețeta pe pași: Într-o tigaie cu ulei încins prăjiți ceapa tăiată mărunt, apoi adăugați și roșia tăiată cubulețe. Bateți ouăle, sărați-le, și turnați-le în tigaie. Lăsați să se prăjească 2 minute. Tăiați pâinea bucăți dreptunghiulare și adaugați-o peste omletă. Presărați cașcavalul ras, acoperiți cu un capac și când observați că s-a topit cașcavalul opriți focul. Savurați cu plăcere! Puteți urmări această rețetă în materialul de mai jos:

Parisul - orașul mereu tânăr

Este doar un singur semn rutier „STOP” în tot Parisul. El este situat la eşirea unei întreprinderi de construcţii, din docul Saint-Exupéry, în arondismentul  al 16-lea. Parisul este denumit „oraş al luminilor” (La Ville-Lumière). Acest nume vine de la reputaţia sa ca centru de educaţie şi idei, în perioada Iluminismului. Numele a căpătat un sens mai literal când Parisul a devenit unul dintre primele oraşe europene care a adoptat iluminarea stradală cu gaz. 20% de francezi locuiesc în regiunea pariziană. Sunt mai mulţi bretoni (locuitori nativi a regiunii franceze Bretania) în Paris decât în Bretania. Cel mai vechi pod din Paris este numit „Pont Neuf” , ce se traduce ca „Pod Nou” .  Jim Morrison, Oscar Wilde şi Chopen au fost înmormântaţi la cimitirul Pere Lachaise din Paris. Cimitirul Père Lachaise din Paris este probabil cea mai mare colecţie de oameni talentaţi din lume care au fost înmormântaţi aici. Père Lachaise pretinde a fi cel mai vizitat cimitir...

Ratatouille la cuptor

RATATOUILLE LA CUPTOR   Aceasta este o mâncare țărănească franțuzească care a devenit celebră cu ajutorul unui desen animat care îi poartă numele. Se aseamănă cu ghiveciul care îl preparăm vara din legume de sezon. Sper să vă placă tehnica de pregătire a acestei rețete și să o pregătiți cu plăcere. Vă doresc să aveți în continuare o zi cât mai gustoasă și poftă bună! INGREDIENTE: 1 dovlecel mare sau 2 dovlecei mici 1 vânătă mare sau 2 medii 3-4 roșii Oregano Ulei de măsline Sare și piper negru PENTRU SOS: 3-4 roșii decojite și tăiate cubulețe sau 200 – 300 gr. roșii în conservă sau suc de roșii 2-3 căței de usturoi 3-4 frunze de busuioc proaspăt (sau ½ linguriță busuioc uscat) 1 lingură – ulei de măsline Sare și piper negru MOD DE PREPARarE: Încinge o tigaie la foc mediu. Toarnă puțin ulei de măsline după care adaugă roșiile decojite și tăiate cubulețe, de asemenea poți pune roșii în conservă sau suc de roșii. Adaugă deasupr...